Artiesten en ziekte-verzekering. Wat moet je weten?

19 juli 2018

Artiesten en ziekte-verzekering. Wat moet je weten?

door | jul 19, 2018 | Geld verdienen

Natuurlijk: the show must go on! Dus muzikanten zijn niet snel onder de indruk van een stevige verkoudheid. Maar… het kan natuurlijk gebeuren dat je wél shows moet cancelen. Of je lessen die je voor je leerlingen had gepland. En wat als je langdurig ziek wordt? Wat zijn dan de regels? Deze blog biedt je meer info over de mogelijkheden van verzekeringen.

Het is verstandig om er even bij stil te staan, want wat gebeurt er als je voor een langere periode niet kunt werken? Hoe zit het met optredens die al ingepland zijn en fans die je moet teleurstellen? Maar nog belangrijker: Is je buffer groot genoeg om die periode te overbruggen en heb je een andere bron van inkomsten achter de hand?

Arbeidsongeschiktheid 
Als zelfstandige (vrijwel alle muzikanten dus) heb je geen recht op een WW-uitkering. Om te voorkomen dat je zonder financieel vangnet komt te zitten, is het verstandig om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Ben je verantwoordelijk voor het inkomen van je huishouden? Dan is het slim om de volgende verzeker-mogelijkheden te bekijken:

1: Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je een periodieke uitkering tot de AOW-leeftijd krijgen wanneer je arbeidsongeschikt raakt door ziekte of een ongeval. Of dit een kort- of langlopende uitkering is, dat kun jij zelf bepalen. De AOV keert een vooraf afgesproken bedrag uit voor iedere dag dat je arbeidsongeschikt bent.

Samen met de verzekering kijk je naar de verzekeringsvoorwaarden. In de meeste gevallen wordt er afgesproken dat je maximaal 80% van het (gemiddelde) inkomen mag verzekeren. Raak je gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan vindt ook een gedeeltelijke uitkering plaats.

Houd rekening dat je vaak pas in aanmerking komt voor een uitkering als je voor minstens 30% arbeidsongeschikt bent verklaard. Daarnaast: een verzekeringsmaatschappij wil eigenlijk het liefst helemaal niets uitbetalen. Het aanvragen van een uitkering gaat dus niet altijd geheel vlekkeloos.

2: Vrijwillige verzekering UWV 
Het kan voorkomen dat je vanwege medische problemen of leeftijd, geen reguliere AOV kunt afsluiten. Je kunt je dan wel verzekeren bij het UWV voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Bij het UWV kun je drie soorten verzekeringen afsluiten: Ziektewet-verzekering, WIA-verzekering en WAO-verzekering.

Met de Ziektewet-verzekering ben je verzekerd voor inkomen dat je verliest bij ziekte. Ben je langer dan twee dagen ziek, dan ontvang je een Ziektewetuitkering. Met een WIA-verzekering ben je verzekerd voor inkomen dat je verliest bij arbeidsongeschiktheid. Tot slot is er nog de WAO-verzekering. De WAO-verzekering is voor mensen in de WAO, met een arbeidsongeschiktheidspercentage van minder dan 45-55%. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen verlies van het inkomen dat je nog kan verdienen.

3: Vangnetverzekering 
Dan is er ook nog de vangnetverzekering die veel verzekeraars aanbieden als een reguliere AOV niet lukt. De vangnetverzekering is bedoeld voor startende ondernemers: ondernemers die korter dan 15 maanden werkzaam zijn als zelfstandige. De vangnetverzekering is uitsluitend bedoeld voor zelfstandigen die om medische redenen geen reguliere AOV kunnen afsluiten.

De kosten van bovengenoemde verzekeringen lopen erg uiteen. Iedere zelfstandige ondernemer kan zelf bepalen wat hij wel en niet wil verzekeren. Factoren als hoogte van omzet, waarde van spullen, eigen pand ja of nee, activiteiten etc, spelen ook een rol.

Weinig zelfstandigen verzekerd 
Uit eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds minder zelfstandigen zich verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Van de 895.000 zzp’ers hadden in 2016 slechts 170.000 een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat is zo’n 19%.

Eurocommissaris Marianne Thyssen (Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit) voorziet een groot maatschappelijk probleem en wil dat alle Europese lidstaten zelfstandigen een AOV laten afsluiten. “Als straks één op de vier werkenden een zelfstandige is of op een kwetsbaar contract werkt en zij zijn niet gedekt zoals normale werknemers, dan erodeert onze sociale bescherming”, zegt Thyssen in een interview met NRC. Als ze toch ziek worden, zijn de kosten vaak voor de samenleving vreest de eurocommissaris.

Zonder verzekering toch verzekerd zijn? 
Om financieel geen risico’s te lopen is het verstandig om goed na te denken of je een verzekering af wil sluiten. Lees je goed in en zoek uit wat je écht nodig hebt in een verzekering.

Deze blog is geschreven door Tentoo, dus ja, we wijzen je ook nog even op het volgende: wil je je niet bezig houden met al die verzekeringen en gewoon lekker muziek maken, dan is er nog een optie: payrolling. Met payrolling hoef je je niet druk te maken over verzekeringen en arbeidsongeschiktheid. Naast dat de payroll service jouw administratieve verplichtingen overneemt, ben je ook automatisch verzekerd voor de WW, ZW en WIA. 
 
Tentoo biedt payrolling en werkt veel voor de muzieksector. Door de artiestenregeling houd je ook nog eens netto meer over! Meer weten? Check www.tentoo.nl of neem contact met op via 020 – 238 69 36. 

Geschreven door Seraya Tuasuun en Sophie Reitsma, Tentoo. 
 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen