Deze banen zijn er in de muziek

15 augustus 2018

Deze banen zijn er in de muziek

door | aug 15, 2018 | Geld verdienen

Er worden weer mensen aangenomen in de muzieksector. En niet alleen stagiaires, maar ook betaalde freelancers enzelfsmensen op de ouderwetse loonlijst. Waar is behoefte aan? Bij wat voor bedrijven? We publiceren er twee blogs over. Deze eerste over de verschillende banen in de muziekbizz.

Werk bij bijna de helft van de muziekbedrijven

Is er echt zoveel vraag naar mensen? Het simpele antwoord: ja. We hielden een kleine enquete en bijna de helft zei onomwonden deze herfst extra mensen nodig te hebben. Nog ongeveer een kwart van de 54 respondenten zei het nog niet te weten. En slechts één kwart denkt niemand nodig te hebben. Kortom: goede tijden voor wie werk zoekt in de muziek!

We vroegen ook een paar mensen in ons netwerk hoe zij erover denken. We waren vooral geïnteresseerd in wat voor banen er zijn en of zij nog tips hadden. In deze eerste blog over dit onderwerp informatie over werken voor verschillende partijen in de muziekbusiness.

In een volgende blog de resultaten van bovengenoemde enquete. Die gaan vooral over wat voor mensen gezocht worden. Dus: welke kennis moet je hebben, maar ook welke instelling moet je hebben. En ook waar je de juiste vacatures vindt.

Muziek-programmeur worden?

Ja, die worden veel gevraagd, en nee, die verdienen meestal niet heel veel. Maar leuk werk is het wel! Je bent ineens de beste vriend met veel artiesten en boekers. Omdat podia veel bezig zijn met lokaal publiek te trekken is het goed om op de hoogte te zijn van wat er speelt in de lokale scene. Misschien zelfs te weten hoe je verschillende sub-doelgroepen in de omgeving van het podium kan bereiken. Is er een hard rock community in de buurt? Jij moet ze kennen en jij moet weten hoe je ze naar het podium haalt.

Je moet ook snappen dat een podium links heeft met de gemeente en subsidieland: de directie van het podium wil beide geldschieters graag te vriend houden, en jij moet daarbij helpen. Bijvoorbeeld door ook wat educatieve projecten te boeken.

Veel podia hebben geen grote programma-budgetten, dus je moet als programmeur creatief zijn met de deals met bands/ensembles. Bij sommige podia betaalt de band zelfs om te mogen optreden, maar krijgt dan wel de hele recette en hulp van het podium.

En ja: het is vaak een ZZP functie.

Frank van den Berg P3: “Het is denk ik best lastig om als muziekprogrammeur aan de slag te gaan maar je kan jezelf ontwikkelen door zelf veel events op te zetten en er zo in te groeien”.

Voor artiesten of labels werken?

De managers die wij spreken zijn verdeeld over hun beroep. Het is namelijk veeleisend, en voor sommigen ook een beetje te veeleisend. Met wederom niet altijd hoge inkomsten. Maar goed, als je artiest succes boekt dat tikt die 15% die je krijgt over zijn/haar inkomsten toch stevig aan.

Je hoeft niet per se manager te worden, je kan ook specifieke diensten aanbieden aan artiesten, hun managers of wie weet zelfs labels.

Specifiek promotiewerk bijvoorbeeld. Denk aan playlist-jager, artiesten documentaire maker, memes maken of logo’s of vernieuwende merchandise. Op deze site een paar grappige en misschien wel slimme ideeën. Niet alleen over artiestenpromotie, maar ook over royalty-hunting, plagiaat speurder en het maken van innovatieve visuals. Denk aan VR concerten. Vooral het werkterrein voor ZZP’ers of andere hele kleine bedrijven natuurlijk.

Maar: sommige boekers en labels bieden ook management-taken aan.

Werken in de synch business

Ofwel: muziek matchen aan reclames, tv programma’s, films en wie weet zelfs games. Spin in het web zijn in de vaak commerciële wereld tussen de makers en bedrijven dus. We zien vaak vacatures voorbijkomen in deze sector, en dan gaat het soms om (min of meer) betaalde stages, en soms gewoon vaste banen. Het gaat dan om zeer uiteenlopende werkzaamheden.

Auke Riemersma van Massive Music: “We zoeken regelmatig nieuwe mensen, denk aan music producers, sound engineers, music researchers, publishers, componisten.Afhankelijk van de functie is dat als freelancer, maar vaak ook gewoon op de loonlijst”.

Bij een festival werken?

Naomi Pattianakotta, van North Sea Jazz Festival: “In de festivalbranche zijn er veel verschillende functies. Vanaf het begin tot het eindelijke eind product komt er heel wat bij kijken. Van programmeurs en artist handling tot stage hands en transport. Zij hebben direct te maken met de artiesten en de kern van het festival. Daarnaast is er natuurlijk ICT en de opbouw van het festival tot aan leveranciers. De ene functie heeft meer betrekking op de creatieve kern dan de ander en voor productie worden er vaak wat dingen uitbesteed. De daadwerkelijke organisatie van een festival hoeft relatief gezien niet groot te zijn en komt neer op zo’n 15 a 20 man”.

Streaming / On line muziek

Beta-achtergrond? Goed met IT? Check dan even de banen bij labels, of de partijen die zich bezig houden met streaming. Voormalig Music Pitch gast Jacky van den Munckhof van FUGA vertelt dat ze deze herfst nieuwe mensen nodig hebben. Niet alleen voor marketing, finance of juridische functies, maar ook software developers. Check hun vacature pagina.

Verdient het nog wat?

We vroegen er naar maar kregen zoals verwacht geen concrete antwoorden. Of het moet zijn dat het vaak niet zoveel is. Maar goed, toch meer weten, en zelfs internationale ambities? Dan vind je hier toch wat leuke bedragen.

En dat brengt ons op de vaardigheden en kennis die gewenst worden in de muziek business. De resultaten van ons onderzoekje, dat vooral daar op in gaat, staan in de volgende blog. Daarin ook waar je de juiste vacatures kan vinden. Hou de site dus in de gaten, de volgende blog publiceren we eind augustus. 

Geschreven door Ewout van der Linden, Music Motion en Maaike Fiselier. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen