• Blogs
  • Over Music Motion
  • Partners
  • Algemene voorwaarden en Privacy

Music Motion

Netwerkbijeenkomsten, workshops en consultancy voor de muzieksector

Marketing en geld verdienen met muziek, in pop, klassieke muziek,
jazz, world en NL-talige muziek. Daarover organiseren wij
netwerkmeetings, 
workshops, schrijven we blogs en verzorgen we consultancy. 

  • Home
  • M-Bizz
  • Music Pitch
  • Music Bizz Contact / Consultancy
  • Evenementen
  • Contact

Muziekpromotie 2019: influencers, collabs, Insta, playlists

23 april 2019 By Ewout van der Linden Reageer

Slimme promotie via Instagram? En zijn marketingstrategieën uit andere kanten van de entertainment business ook in de muziek inzetbaar? Music Pitch van maandag 15 april stond in het teken van promotie. Vijf experts – ditmaal uit verschillende hoeken van de entertainment sector – bespraken de nieuwe trends in promotie.

Verslag door Maaike Fiselier, muziekliefhebber en master-studente Culturele Economie aan Erasmus Universiteit en medewerker bij Music Motion. Presentatie: Ewout van der Linden van Music Motion.

Music Pitch is een samenwerking tussen Music Motion, Gigstarter, Eventbrite, mediapartner Entertainment Business en locatie Tolhuistuin Amsterdam.

Influencers zoeken, vinden en inzetten


Authenticiteit en integriteit bleken belangrijke sleutelwoorden te zijn wanneer sociale media worden ingezet ter promotie. Een samenwerking met “influencers” kan lonend zijn, maar het is dan wel van belang dat er een oprechte connectie gemaakt wordt tussen de persoon en het event of merk. 

Suzanne van Kooij van ArtPublicity gaf aan dat er bij samenwerkingen met influencers niet per definitie een vergoeding bij komt kijken. Suzanne: “Ons doel is free publicity. We willen authentieke verhalen, niet dat we iemand zogenaamd moeten (om)kopen. We zoeken naar vertegenwoordigers die oprecht geïnteresseerd zijn in een specifiek cultureel event”.

Maar hoe vind je deze zogeheten influencers precies, en hoe weet je of ze geschikt zijn om in te zetten? Suzanne: “Zorg dat je actief bent op sociale media zoals Instagram. Een relatief groot onderdeel van het werk is opzoeken wie er relevant is in de scene.

Wanneer ze bereid zijn tot een samenwerking kunnen influencers fungeren als cultuurambassadeurs door het event of merk uit te zetten naar hun achterban. Wees wel bereid om je verwachtingspatroon eventueel bij te stellen. Voor ieder sub-genre is er weer een eigen doelgroep. Beginnende, kleine kunstenaars vallen niet meteen onder de aandacht van de gevestigde kunstpers. Zorg eerst voor kwaliteit en deel je werk op social media. Een platform als Instagram is erg geschikt om onder de aandacht komen van een groot publiek.

Inlfuencers en dance

Ook aanwezig bij Music Pitch: A&R manager van dance label Armada Music, Jeroen te Rehorst. Bij Armada worden influencers ook sporadisch ingezet ter promotie. Deze samenwerkingen zijn wel vaak in een ander format en gericht op langdurige klussen met meer content in plaats van losse foto’s. 

Evenementen die beeldmateriaal opleveren voor meerdere dagen zorgen ook voor meer interactie. Een voorbeeld: tijdens de Miami Music Week in 2018 heeft Armada samengewerkt met een influencer, die ter promotie van het event gedurende de week verslag uitbracht en interviews afnam voor op Armada’s social media kanalen. 

hdr

Is de invloed van de influencers sterk merkbaar gedurende een samenwerking? Jeroen: “In feite zijn zulke samenwerkingen gericht op promotie voor het merk, en minder voor de muziek. Er wordt niet direct meer muziek door verkocht”.

Geïnteresseerd in een samenwerking voor muziekpromotie? In de muzieksector hangt hier in bepaalde gevallen wel een prijskaartje aan: influencers die passen bij muziekpromotie zijn vaak aangesloten bij speciale agentschappen die zich buigen over dergelijke samenwerkingen.

Media voor musicals

Naast online media zijn traditionele media kanalen ook nog zeker belangrijk, vooral als het aan musical PR expert Aimée Mars ligt. Aimée: “De geschreven pers is voor ons nog steeds belangrijk. Magazines zoals de Libelle, Elegance of Nouveau – en daarnaast websites en journalisten die schrijven over kunst en cultuur zijn voor ons belangrijke promotiekanalen. Traditionele media dus. En ja: ook de human interest media, zoals 6Inside, Privé, Weekend.”

Maar bestaat er ook zoiets als negatieve pers? Aimée: “Absoluut. Wanneer je niet meewerkt met bladen kan dat uiteindelijk toch tegen je werken. Daarom is het belangrijk om op voorhand zelf te bedenken “wat is een goed verhaal en wat kan ik verkopen aan journalisten?”.

Geen rozengeur

“Ik adviseer producenten om altijd eerlijk te zijn hiermee. Mensen willen uiteindelijk liever authentieke en persoonlijke verhalen lezen – puur vanwege het feit dat zij zich hier makkelijker mee kunnen identificeren. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn achter de schermen, soms is het ook gewoon zwaar om in een voorstelling te spelen.

Dus: geef aandacht aan wat er soms niet zo lekker loopt in het leven. Dit soort verhalen geven een persoonlijke tint aan de voorstelling en leiden sneller tot kaartverkoop”.

Instagrammability

Expert in het marketen van culturele events is Anouk ter Haar – product marketing manager bij Eventbrite. Zij deed een boekje open over hoe je de juiste doelgroep kan bereiken voor een event door middel van online promotie. Instagram blijkt hier behoorlijk effectief voor te zijn.

Anouk: “Jongere doelgroepen zijn erg actief op Instagram. Mensen zijn visueel ingesteld, het is interessant om dat mee te nemen in je promotie. Zorg dat je op je event instagram-waardige plekken hebt, unieke plekken en/of decoraties die er zo uitspringen dat het publiek dit wil vastleggen, om vervolgens deze foto’s en video’s te delen binnen hun (online) netwerken”.

Maar Instagram is ook op andere manieren slim in te zetten als promotiekanaal. In persoonlijke stories kan er gebruik worden gemaakt van hashtags die terug leiden naar het oorspronkelijke profiel van een event of artiest. Op deze profielen kan er dan tevens een verkoopknop geplaatst worden: een slimme manier voor directe sales. Anouk: “mensen maken steeds meer gebruik van schermen, maar gebruiken steeds minder apps. Zorg dus dat je niet alleen mensen naar jouw website of shop probeert te trekken, maar dat je direct kan verkopen via de app die jouw publiek gebruikt.” 

Communities

Het belang van het identificeren van doelgroepen en inzetten van communities kwam duidelijk naar voren tijdens deze Music Pitch editie. Bij de geoliede PR-machine van Armada blijkt dit ook hoog op het lijstje te staan: Jeroen: “bij het bedenken van een promotie strategie voor artiesten identificeren we altijd eerst de doelgroep. Hoe leest, schrijft of danst deze doelgroep? Dit proberen we met een team in kaart te brengen. Vanuit de doelgroep analyse bepalen we een koers.

Collabs

Bij het tekenen van een nieuwe artiest komt het ook voor dat we bij wijze van PR een samenwerking met een grotere artiest uit ons roster voorstellen – een kruisbestuiving van verschillende genres als het ware. Hiermee zijn we in staat om te profiteren van de achterban van twee verschillende netwerken, kijk bijvoorbeeld naar de samenwerking tussen Zonderling en Lost Frequencies. De benadering per community is vanwege de muzikale geschiedenis veelal anders, maar bij Armada hebben we allemaal specialisten in dienst die sterk zijn in hun eigen benaderingen”.

Club Armada

Tijdens de netwerkbijeenkomst werden er nog meer handige marketingstrategieën gedeeld met het publiek. De zaal was afgelopen maandagavond weer vol en er werden volop vragen gesteld: Hoe is de promotie ontwikkeld ten opzichte van voorgaande jaren? Waar wordt een groot deel van het advertentiebudget aan besteed? Armada investeert momenteel vooral geld in muziekstudio’s en eigen events. Bijvoorbeeld hun net geopende, eigen Club Armada. Hier worden sub-genres slim vertegenwoordigd met eigen communities, waarbij DJ’s als promotietool tracks van opkomende artiesten draaien – die uiteraard vertegenwoordigd zijn bij Armada zelf. En natuurlijk: de events van Armada Music wordt stevig aangestuurd op sharen via social media.

Ook buiten Club Armada om is het promoten van muziek via DJ sets een slimme zet voor opkomende artiesten. Jeroen: “Vaak gaan A&R scouts nog online op zoek, wat is er te vinden op Soundcloud, Spotify in bijvoorbeeld setlists van DJ’s? Hoeveel streams heeft een artiest en zijn ze independent? Als dit het geval is zit de kans er zeker in dat we ze benaderen”. 



Plugging for playlists 

Mart van den Bighelaar haakte in op het onderwerp van playlists op streaming services. Als independent playlist promotor bij Blaizer wist hij maar al te goed hoe belangrijk het is voor opkomende artiesten om een plek te bemachtigen in een playlist en deed een boekje open over manieren met het publiek waarop dit sneller lukt. 

Mart: “Er zijn bepaalde playlists die Spotify zelf cureert – de editorial lijsten. Omdat je editorials niet in de hand hebt is het voor nieuwe artiesten beter om zich te richten op kleine, algoritmische afspeellijsten. De algoritmische afspeellijsten zijn gebaseerd op de data die je artiest genereert op de streamingdienst. Op zulk soort automatische playlists heb je nog enigszins invloed. Hiernaast bestaan er ook veel fake playlists, deze hebben vaak vreemde gebruikersnamen en opvallend veel likes”. 

Uit de zaal werden enkele kritische vragen gesteld over hoe een playlist promotor precies dan precies te werk gaat, en in hoeverre de artiest inzage heeft op het verrichte werk van een promotor. Mart: “Wanneer een artiest bij mij komt bekijken we eerst welk genre het beste aansluit bij de muziek. Hierna bekijk ik soortgelijke playlists en leg ik contact met de eigenaar ervan. Soms via social media, maar ook nog regelmatig per mail. Dit verschilt per lijst. Wanneer er een plaatsing is horen artiesten het gelijk. Voor Spotify is dit bijvoorbeeld ook terug te zien op Spotify for Artists. De uiteindelijke contactenlijst blijft wel privé voor mijzelf”. 

Garanties zijn er echter niet. Mart: “Garanties voor een plek in een afspeellijst kan ik niet beloven, puur om de reden dat een curator uiteindelijk zelf de keuze maakt. Wat ik wel kan garanderen is mijn eigen tijd en energie die ik in de promotie steek, werken met een playlist promotor heeft absoluut meerwaarde voor een artiest”. 



Tom, Marvin en de Clittenband

Over de gehele avond waren er traditiegetrouw ook weer drie korte muzikale pitches. Deze werden afgetrapt door singer-songwriter Tom Vrolijk, ditmaal zonder zijn bandleden van band Lucky Spares – maar zeker niet minder vermakelijk. Tom liet weten variatie belangrijk te vinden in zijn optredens en speelde twee nummers voor het publiek: de ballad ‘Happy Words’ en een groovy rock n’roll nummer met duidelijke invloeden van de 60s en 70s. Halverwege de avond maakte de Clittenband hun opwachting: een vrouwelijke trioband met Nederlandstalige, speelse teksten welke in een speels en lichtelijk erotisch jasje waren gestoken. De avond werd afgesloten met de Marvin Dee Band. De Rotterdamse band trad op met een akoestische versie van hun net uitgebrachte nummer ‘Solid’. Door de akoestische setting vielen de harmonieën en vocals extra op en kreeg het optreden een intieme randje – een goede afsluiter van wederom een bomvolle editie van Music Pitch.  

Volgende editie van Music Pitch ook zelf pitchen? Vertel in max. 4 minuten wie je bent, wat je doet en laat (unplugged) wat horen! Er is plaats voor 3 pitches per editie. Enthousiast? Meld je dan nu alvast aan via info@musicmotion.nl

De volgende Music Pitch is op 10 juni 2019. Onderwerp is: YOUTUBE!!!. Check hier de eerste info.

Music Pitch is een samenwerking tussen Music Motion, Gigstarter, Eventbrite, Entertainment Business en Tolhuistuin.

In categorie: Muziekmarketing Tags: 6inside, armadamusic, artpublicity, blaizer, entertainment, entertainmentbusiness, entertainmentpromotie, eventbrite, gigstarter, influencers, instagram, Music Pitch, musicalpromotie, muziekpromotie, playlists, shareability, tolhuistuin

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Music Motion

Music Motion is Ewout van der Linden en collega’s, partners en hun uitgebreide netwerk in de muziek. Muzikanten, musici, maar ook managers, programmeurs, journalisten, promotors, reclamemuziekmakers en vele andere partijen in de muzieksector. Lees meer over met en voor wie Music Motion werkt

Facebook Instagram Mail

Evenementen

  1. Music Pitch Webinar – Muziekpromotie ’21: TikTok, Insta en Playlists

    21 januari 2021 @ 20:00 - 22:00
  2. Online Cursus – Geschiedenis van de Muziekbusiness

    1 februari 2021 @ 16:00 - 1 maart 2021 @ 17:30
  3. Music Pitch Webinar – K-Pop!!! De experts vertellen.

    8 februari 2021 @ 16:00 - 18:00
  4. Music Pitch Webinar – Muziek voor Film en TV

    17 februari 2021 @ 20:00 - 22:00
  5. Music Pitch Webinar – Publishers 2021: partners voor songwriters

    15 maart 2021 @ 20:00 - 22:00

Bekijk alle Evenementen

Ons laatste nieuws direct in je mailbox!

Blogs

  • Wie heb jij nodig voor jouw plannen in de muziek? 29 december 2020
  • Muziek voor Games 2020. Enkele tips uit Music Pitch Webinar. 3 november 2020
  • Stock / production muziek maken. Verslagje Music Pitch Webinar. 2 oktober 2020
  • 80-90 BPM: muziek maken voor hardlopers 3 september 2020
  • Corona-proof activiteiten voor muzikanten: het overzicht 13 augustus 2020

Rapport volkse muziek

Hoe populair is de volkse, Nederlandstalige muziek nu echt? En hoe overleeft dit genre de economische crisis? Music Motion deed een onderzoek naar dit oer-Hollandse genre. En beantwoordt vragen als: hoe gaat het met de optredens? Wat zijn de verdiensten? Hoeveel artiesten zijn er? En: wat zijn de knelpunten in dit genre?

Je kunt het rapport gratis downloaden door op onderstaande button te klikken.

Download

Copyright © 2021 · Metro Pro Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in